Hovedinnhold

Passord og sikkerhet

Passord

Passord må være over 8 bokstaver, helst over 10. Et tips er å lage noe som er enkelt å huske, men som er lengre enn de vanlige 8 bokstavene.

Sikkerhet på offentlige datamaskiner

Selv om RENs systemer har det siste innen sikkerhet, så vil en offentlig (nettkafe, hotell-lobbyer osv.) datamaskin være mer utsatt for ulegitimert overvåking. Dette vil i noen grad også gjelde om du er på egen datamaskin.

Fra slike maskiner kan både tastatur og skjerm og datatrafikk være overvåket. Hvis du har tilgang til sensitive data (Beredskap m.m.), så anbefaler REN ikke bruk av våre systemer fra offentlige datamaskiner eller offentlige trådløse nettverk.

Pålogging på sikker datamaskin

Huk av «Jeg stoler på denne enheten og vil forbli pålogget» ved pålogging så slipper du å skrive passord på nytt i 30 dager. Dette gjelder også for autentisering med to-faktor.

2-faktorautentisering

Ved å introdusere en ekstra enhet for å logge på så tilfører man noe du har (kode på telefon) i tillegg til noe du vet (passord); to faktorer. Dette er et tiltak for å begrense sannsynligheten for at uvedkommende skal få tilgang til dine verktøy hos REN. Den øker sikkerheten betydelig med tanke på å bare bruke passord. Dette fungerer nesten på samme måte som i nettbanken med BankID, men at du i stedet får en kode som SMS eller App når du bruker RENs tjenester.

Hvordan legge til og fjerne to-faktor (App og SMS)

To-faktor kan endres på inne på Min Profil, under fanen Sikkerhet og pålogging.

Både SMS og App kan legges til samtidig. Da vil det komme opp som et valg ved pålogging hvilken faktor man ønsker å bruke.

REN anbefaler bruk av App som to-faktor. Denne kan installeres fra App Store eller Google Play.

Hvilke Apper kan brukes til to-faktor

Det er mange Apper og løsninger for to-faktor. De mest kjente er Google Authenticator og Microsoft Authenticator . De finnes både for Android og iPhone.

Jeg har lagt inn to-faktor, men må likevel legge til App når jeg logger på.

Noen av RENs verktøy inneholder sensitive data, og det er da nødvendig å ha to-faktor for å verifisere brukere. REN Beredskap er et slikt verktøy som REN har valgt å skru på to-faktor autentisering for våre kunder som har tilgang til dette.

Hvordan kan jeg skru av eller på 2-faktor

Dette kan du selv administrere på Min profil, forutsatt at du ikke har tilgang til et verktøy som har tvungen 2-faktor autentisering. Selskapsadministrator kan også hjelpe med dette i Mitt selskap.

Legge til to-faktor med Microsoft Authenticator

 1. Installer App (Google PlayApp Store)
 2. Legg til to-faktor på Min Side. Nå vil det komme et skjermbilde med en strekkode på
 3. Åpne appen Authenticator og legg til konto. Ved spørsmål om type konto, så er det valgfritt. Velg gjerne Work og school account.
 4. Skann strekkoden på skjermen. Nå er to-faktor lagt inn.
 5. Skriv koden som står i appen inn i skjermbildet og bekreft.

Legge til to-faktor med Google Authenticator

 1. Installer App (Google PlayApp Store)
 2. Legg til to-faktor på Min Side. Nå vil det komme et skjermbilde med en strekkode på
 3. Åpne appen Authenticator og trykk pluss og «Scan a QR code».
 4. Skann strekkoden på skjermen. Nå er to-faktor lagt inn.
 5. Skann strekkoden på skjermen. Nå er to-faktor lagt inn.
 6. Skriv koden som står i appen inn i skjermbildet og bekreft.

Koden er ugyldig selv om jeg akkurat skannet QR-koden

Det gikk for lang tid mellom skjermbildet ble vist og du skannet koden. Trykk F5 for å laste inn skjermen på nytt og prøv igjen.